Totuus Tik Tok Nutritionista

Rakastamme Tiktokia siinä missä muutkin. Mistä muualta löydät söpöjä pentuja, näppäriä Muoti-hackseja ja hämmästyttää kirjasuosituksia (että kaupan estolista ei ole koskaan näyttänyt paremmalta) kaikki yhdessä paikassa? Mutta aivan kuten paljon tietoa löydät internetistä, ei kaikki sovellus pitäisi ottaa nimellisarvoon-erityisesti ravitsemusvideot.

Viimeisen vuoden aikana Hyvinvointiyhteisö Tiktokissa on räjähtänyt käsiin. Terveys päivittäistavarakaupan oppaista proteiinijauheen neuvontaan ravinto-hashtagin alla ei ole pulaa sisällöstä (joka on kerännyt yli 3 miljardia katselukertaa).

Epäilemättä tämä runsaasti virtuaalista tietoa on etunsa. Yhdelle on helpompaa kuin koskaan löytää inspiraatiota ja motivaatiota syödä paremmin ja liikkua enemmän (ja iso kyllä siihen!). TikTok antaa myös lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden puhua suoraan teineille, jotka eivät muuten välttämättä pääsisi käsiksi monenlaisiin asiantuntijoihin.

Mutta sisällön luomisen helppous sovelluksessa mahdollistaa myös epäpätevien henkilöiden tehdä vääriä (ja joskus vaarallisia) väitteitä ravitsemuksesta. Esimerkki: kun vaikuttaja ilman lääketieteellistä taustaa (tiedät kuka olet) ehdottaa, että kuluttaa vain vihermehua viikon on avain optimaalinen hyvinvointi. (Juonipaljastus: ei ole.) Tuollaiset harhaanjohtavat neuvot voivat johtaa epäterveisiin suhteisiin ruoan kanssa. ”Monet suositut sosiaalisen median tilit keskittyvät rajoittaviin ruokavalioihin ja aliarvioivat räikeästi teini-ikäisten tarvitseman ravinnon määrän”, selittää Toht. Lauren Muhlheim, Eating Disorder Therapy LA: n omistaja. ”Tämä kuva voi laukaista syömishäiriön.”

Alicia T., 13, kertoo TikTok-sivustolla ”mitä syön päivässä” – videoillaan usein tuntevansa itsensä vaivautuneeksi ja syylliseksi syömänsä ruoan määrästä. ”Tiedän, että on vaarallista leikata kaloreita, mutta kun näen muiden tyttöjen tekevän sitä, se saa minut miettimään, pitäisikö minunkin kokeilla sitä”, hän kertoo. Eikä Alicia todellakaan ole yksin. On miljoonia hänen kaltaisiaan tyttöjä, jotka ovat joutuneet tuon vaarallisen vertailukohdan uhriksi sosiaalisessa mediassa. Tapa voi kylvää tottumusta ajattelutapaasi-ja fyysiseen terveyteesi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokainen ruokakeskeinen TikTok olisi haitallinen, vaan pitää olla fiksu sen suhteen, mitä, no, kuluttaa.

Miten erotat feedissäsi faktan fiktiosta? Meillä on muutama ratkaisu, joilla varmistat, että saat vain parhaat neuvot.

Saatat myös pitää...

Vastaa