Aseväkivalta: ”tapahtuuko se minulle?”

Uuden kouluampumisen jälkimainingeissa luokkahuoneeseen palaaminen voi olla pelottavaa. Näin voit taistella joitakin näistä peloista…

Kun Tejal S., 14, tänä syksynä istuu ensimmäisen kerran työpöytänsä ääreen, hänen silmänsä syöksyvät ympäri luokkahuonetta etsien lähimpiä uloskäyntejä ja piilopaikkoja nopeasti. Kun hän kävelee käytävän läpi, hän skannaa luokkatovereidensa kasvot ja miettii, ilmestyisikö joku heistä jonain päivänä kouluun aseen kanssa ja aikeenaan tappaa.

Tejal ei ole vainoharhainen ihminen: hän vain reagoi kouluampumisten kauhistuttavaan todellisuuteen. Hän pelkää, että hänen koulunsa voisi olla seuraava—ja että hän voisi olla uhri.

”Varsinkin Parklandin ammuskelun jälkeen minua alkoi jännittää”, hän kertoo ammuskelusta Marjory Stoneman Douglas High Schoolissa Parklandin Fla: ssa., yksi USA: n historian tappavimmista. ”Pelkäsin, ettei kouluni olisi enää turvallinen tila.”

Tejalin pelot ovat yhteisiä monille teineille ympäri maata. Pew Research Centerin huhtikuussa 2018 julkaisema tutkimus nimittäin paljasti, että 57 prosenttia teineistä on huolissaan siitä, että heidän koulussaan voisi tapahtua ampumavälikohtaus. UUSI TODELLISUUS

Tilastot ovat pelottavia. Itse asiassa, Washington Post analyysi (joka ei sisällä koulun jälkeen pahoinpitelyjä, onnettomuuksia ja itsemurhia, joihin liittyy aseita), todettiin, että yli 150,000 opiskelijat osallistuvat vähintään 170 perus-tai toisen asteen kouluissa ovat kokeneet ampumisen kampuksella, koska Columbine High School verilöyly 1999.

Totuus on, että ei ole mitään ehdotonta takeita siitä, ettei sinulle koskaan tapahtuisi jotain pahaa. Mutta on tärkeää ymmärtää ero mahdollisuuden jotain tapahtuu ja todennäköisyys, että se vaikuttaa sinuun—joka on hyvin ohut.

Northeastern Universityn kriminologian, lain ja yleisen järjestyksen professori James Alan Foxin mukaan koulussa on 55 miljoonaa kouluikäistä lasta, ja viimeisten 28 vuoden aikana keskimäärin noin 10 oppilasta vuodessa on saanut surmansa koulussa ammuskellessa.

Yksikin uhri on silti liikaa. Ymmärrämme, miksi luokkahuoneeseesi meneminen voi olla pelottavaa. Mutta asia on näin: ellei alle 3 prosenttia teini-ikäisistä Opi kotona, sinun täytyy mennä kouluun. Joten, miten käsitellä? Tässä opas elämiseen – ja oppimiseen-ilman lamauttavaa pelkoa.

KAIKKI TUNTEET

Jos kamppailet kouluampumisen vaikutusten kanssa, – selvitä, mikä sinua oikeasti vaivaa.

Vaikka monet oppilaat tuntevat ahdistusta mahdollisesta ampumisesta koulussaan, psykologi ja kouluttaja tohtori Jenny Grant Rankin sanoo, että tämä voi ilmetä eri tavoin. Yleisin? ”Masennus, viha [’miksi aikuiset ja poliitikot kieltäytyvät suojelemasta meitä?’] ja irrallisuus.”Ehkä et voi lakata ajattelemasta kaikkia ihmisiä, jotka menettivät henkensä. Ehkä et ymmärrä, miksi näin käy. Ehkä tunnet itsesi eristäytyneeksi ystävistäsi ja opettajistasi tietämättä tarkalleen miksi. Kaikki on normaalia, mutta on tärkeää kiinnittää huomiota tunteisiinsa eikä käsitellä niitä vain itse.

”Sellaisetkin oppilaat, jotka vain kuulevat kouluampumisista, voivat kokea voimakkaita tunteita tällaisen trauman seurauksena”, sanoo tri Rankin. Hän kuitenkin korostaa, että ahdistuksen ei pitäisi häiritä elämääsi sillä tavalla, että valvot koko yön murehtien. Ja olkoonpa ahdistuksesi lievää tai kohtuutonta, sinun pitäisi aina tuntea olosi mukavaksi avun hakemisessa. Etsi neuvonantaja, johon luotat, ja kerro heille huolesi. Vaikka ne eivät voi itse estää mitään tapahtumasta, ne voivat auttaa sinua tuntemaan paremmin ja turvallisempaa on day-to-day perusteella.

TUNNE SUUNNITELMA

Useimmilla kouluilla on oltava tarkka protokolla ampumavälikohtauksen varalta. Mikä on ongelmana? Monet opiskelijat eivät aina tiedä, mitä tämä suunnitelma sisältää-tai, jos he eivät, he eivät kiinnitä tarpeeksi huomiota todella toteuttaa sen todellinen hätätilanteessa.

”Teemme sulkuharjoituksia, mutta emme tee tarpeeksi, jotta tuntisimme olomme turvallisemmaksi”, sanoo Ariana S., 12. ”Mielestäni meidän pitäisi ottaa se vakavammin ja puhua aiheesta enemmän, jotta tiedämme, mitä on tekeillä.”

Ilmiselvä sääntö tässä on kohdella jokainen harjoitus ikään kuin se on todellista, ja kannustaa luokkatovereita tekemään samoin. Mutta jos sinusta tuntuu, ettet tiedä, mitä sinun pitäisi tehdä, kysy. Opettajasi voivat todennäköisesti kertoa sinulle, miten sinun tulisi toimia—minne mennä, miten toimia ja mitä ei. Etkö ole vieläkään tyytyväinen? Puhu jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voi ehkä auttaa sinua lähestymään kouluasi huolenaiheistasi.

PUHU.

Et ehkä ole tarpeeksi vanha äänestämään vielä, mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi käyttää sananvapauttasi. Äänesi saa pysymään maassa maailmassa, joka tuntuu muuttuvan ja pyörivän tauotta. ”Aktivismi on tehokas tapa saada takaisin hallinnan tunne ja toivo”, sanoo tri Rankin.

Auttaakseen käsittelemään tunteitaan Tejal osallistui tapahtuman March for Our Lives, anti-gun violence liike sytytti viime kouluampumiset. ”Inspiroiduin Parklandin opiskelijoista, jotka eivät vain suostuneet olemaan jonkinlainen trendipuheenaihe”, hän sanoo. ”Kun he ryhtyivät toimiin, minusta tuntui, että voisimme vaikuttaa asioihin ja olla todellinen, keskeinen asia keskustelussa asevalvonnasta ja aseväkivallasta. En tuntenut enää voimattomuutta.”Madeline J., 15, tunsi itsensä yhtä voimaannuttavaksi suunnitellessaan opiskelijavetoista marssia kotikaupunkiinsa Our Lives-tapahtumaan. Hän sanoo, että liikkeen ansiosta hän pystyi paitsi taistelemaan paremman aselainsäädännön puolesta, myös käyttämään ääntään puhuakseen muiden puolesta.

”Minun sukupolveni sanoo, että’ joo, paljon pahoja asioita on tapahtunut, mutta emme aio lakata puolustamasta sitä, mihin uskomme'”, hän sanoo. ”Koulu on aina ollut jotain, mistä olen nauttinut, enkä anna sen muuttua pelon paikaksi.”

Saatat myös pitää...

Vastaa